The Norwegian Lady

Av Ørnulf Bast (1962)

Om kunstverket

I 1881 forliste barken "Dictator" av Moss ved Virginia Beach i USA. Gallionsfiguren drev i land på stranden og ble brukt som minne om forliset. Tidens tann tæret på figuren og i 1942 ble Ørnulf Bast bedt om å lage en statue etter gallionsfiguren. Dette gjorde han, og i 1962 ble skulpturen avduket i både Moss og Virginia Beach. Først sto den i gressbakken på Rådhusbroens sørside, men ble senere flytte til Sjøbadet hvor The Norwegian Lady skuer mot sin medsøster på den andre siden av Atlanterhavet. Gipsmodellen står i dag inne i amfiet på Kirkeparken Skole. Det er tatt to bronseavstøninger. Den ene skjenket skipsfart og industri i Moss til Virginia Beach, og den andre ga jubileumsfondet av 1920 til Moss Bys Forskjønnelse og Selskapet til Moss Bys Vel. De ble avduket samme dag i to byer i 1962.

Ørnulf Bast (1907-1974) har vunnet en rekke konkurranser. Allerede mens han var elev ved Statens Kunstakademi, vant han sin første konkurranse med løvene foran Kunstnernes Hus. Her i Moss har han også laget Elgen i Kirkeparken, Sjøløven ved Mossehallen, Mor og barn ved Frivillighetens Hus, Barneskulptur ved Jeløy kurssenter og Bamse i stein. Han er ellers kjent for monumentet over Borregaards stiftere i Sarpsborg, St. Hallvard-fontenen i Drammen, relieffene i Oslo Rådhus og monumentet over Kongens Nei i Elverum.

Kilder: Øistein Parmann: Skulptur i Moss. Moss 1970; Ivar Ernø: Skulpturer i Moss. Moss 2006; Morten Edvardsen: "Barken Dictator i Moss", artikkel i www.mosshistorielag.org, 2017. Se artikkelen om barken Dictator her: https://www.mosshistorielag.org/artikler-samla-fra-strandsittaren/636-barken-dictator-av-moss

Moss kommunes kunstsamlinger (Objekt nr. 0104.0439). Tekst oppdatert av: Arnt Fredheim 30.12.2022

Ørnulf Bast

Les mer...

Relaterte artikler