Arne Magnussen

Av Per Palle Storm (1960)

Om kunstverket

Byste støpt i bronse av Arne Magnussen på sokkel av stein, tidligere ordfører, stortingsmann, borgermester og rådmann. Står i Rådhusets borggård, tidligere i Rådhusparken siden 1960.

I Hans-Martin Frydenberg Flaattens bok "Edvard Munch i Moss - Kunst, krig og kapital på Jeløy 1913-1916" fra 2014, forteller han om Magnussens relasjon til den verdensberømte kunstneren mens sistnevnte oppholdt seg i Moss. "Postbetjent , avisredaktør, aktiv arbeiderpartipolitiker og seinere borgermester i Moss, Arne Magnussen (1884-1970), forteller at det var en tid da han "talte med Munch så og si daglig". Han oppfatter maleren som "en noe sky og tilbaketrukket natur, og var om det som hørte privatlivet til."..."Ofte kunne man se ham gå over Kanalen, som regel med et maleri innpakket i papir under armen." Munch er en morgenfugl og han møter tidlig opp på "det gamle hyggelige postkontoret i Moss (nå Creditbankens lokaler)". Kort tid etter at han har flyttet inn på Grimsrød, leier Munch en postboks. Han får ikke alltid være i fred når han henter og sender pakker og brev. I følge Magnussen dukker det av og til opp autografjegere, det vil si "mennesker, ofte også utlendinger, som skulle ha hans navnetrekk. Og Munch, menneskevennlig som han var, skrev og skrev." Magnussen hjelper den upraktiske MUnch med å tømme postboksen, noe maleren skal ha satt stor pris: "Som det mennesket han var, hadde han det store menneskes evne til å vurdere også den lille tjeneste han kunne bli vist på livsveien". (Flaatten, s. 101-102).

Per Palle Storm (1910- 54) fra 1947 professor i billedhoggerklassen ved Statens Kunstakademi frem til 1980. Av de best kjente verk han lagde var statuen av Kong Haakon i Kristiansund, Arbeidermonumentet på Youngstorget i Oslo og skulpturen av håndverkerne foran Oslo Rådhus.

Kilder: Ivar Ernø: "Skulpturer i Moss". Moss 2006; Hans-Martin Frydenberg Flaattens: "Edvard Munch i Moss - Kunst, krig og kapital på Jeløy 1913-1916". Oslo 2014.

Moss kommunes kunstsamling (Objekt nr. 0104.0432). Tekst oppdatert av: Arnt Fredheim, 14.12.2022.

Per Palle Storm

Les mer...

Relaterte artikler