Ung familie

Av Per Ung (1960)

Om kunstverket

Mor, Far og barn. Denne skulpturen står på Tronvik og er en gave til Tronvik borettslag fra ingeniør Olav Selvaag. Den ble satt opp i 1960.

Per Ung (1933-2013) var billedhogger og grafiker, elev av Per Palle Storm, men også med tydelig påvirkning fra Rodin og Vigeland. Ett av hans første og samtidig ett av hans største verk var Johanne-Dybwad-statuen i Oslo (1962). I 1970 lagret han nøkkelverket Korsfestet, sig der hadde han funnet frem til sin dramatisk-ekspressive hovedform som han skulle holde seg til i årene fremover. Men ved siden av den litt tunge oppbygging av skulpturen fantes også det lette svevende som for eksempel i Eros og Psyke (1983) og Nereide, Euterpe, Europa og oksen i flere varianter og senere Sonja Heinie i Oslo (Ernø, s. 100). Verdt å nene er også "Bare bli sittende " på Aker Brygge i Oslo og statuen av Johan Halvorsen som står ved Nationaltheatret. I Moss har Per Ung også laget Madonna i Skoggaten/Kronprinsens gate.

Kilder: Ivar Ernø: Skulpturer i Moss. Moss 2006. Tilhører Tronvik borettslag. Tekst oppdatert av: Arnt Fredheim 13.1.2023

Per Ung

Les mer...

Relaterte artikler